NCSU 4-H Learning Center

Project Scope:

This 3,500 SF project includes the new construction of a meeting facility at the Millstone 4-H Campground in Ellerbe, NC. This special campground has a unique history with the original buildings being built by the Civilian Conservation Corps in 1938.  Walking paths, lake and creek access, old shop buildings, and horse rings are all surrounded by woods and are explored daily by camp participants. This project’s challenge was to introduce a new building that would join the family of existing rustic buildings and not disrupt the existing connections between the already established facilities.  The new building is designed to provide group meeting spaces, exhibit space, and a leadership hall to showcase and provide support to the NC 4-H Youth Development Program of NC State University.

A pier and beam foundation supporting the structure was utilized to allow for minimal site disturbance, an objective identified in the early stages of pre-design. The location of driveways, parking, and vehicular access areas were kept to a minimum to support this effort and preserve as much of the wooded area and sand hills as possible. A deep wrap-around porch surrounds three sides of the building to provide outdoor meeting spaces and act as a threshold between the interior spaces and the encircling woods.  On the North face of the building this porch acts as a perch to overlook the abounding woods. In addition to the building, a master plan was developed for the campus to strategically identify future locations for an amphitheater, pedestrian pathways, and additional open air gathering spaces.

Size: 3,500
Location: Ellerbe, NC
Completed: 2016

< >